Stof tegengaan

Tips om stof in je woning tegen te gaan

Stof is een opeenhoping van vaste deeltjes die in de lucht aanwezig zijn. De stof die zich in onze woningen bevindt, is een verzameling van onder andere zand, rook, huidschilfers, haar en organische vezels. In ieder huishouden is stof aanwezig. Hier ontkom je simpelweg niet aan. Maar hoe kun je stof tegengaan? Je woning helemaal stofvrij maken, is vrijwel onmogelijk. Met de onderstaande tips kun je wél de hoeveelheid stof in je huis beperken. Zo houd je de luchtkwaliteit in je huis op peil en voorkom je vervelende aandoeningen als een stofallergie.

Houd de roosters in je huis goed schoon

In je woning bevinden zich meerdere ventilatieroosters. Een goede ventilatie zorgt ervoor dat er een toevoer van schone lucht is. Zo krijgen schadelijke stoffen geen kans om zich op te hopen. Dit geldt ook voor huisstof. Het is belangrijk dat je met grote regelmaat de roosters in je huis goed schoonmaakt. Wanneer de roosters vuil of zelfs verstopt zijn geraakt, dan kunnen ze hun werk namelijk niet goed doen. Je geeft huisstof dan wel de kans om zich op te hopen. Dit is niet alleen een onaangenaam gezicht, maar is ook nog eens slecht voor je gezondheid.

Schaf deurmatten aan

Deurmatten geven iets gezelligs. Een welkomstmat bij de voordeur staat uitnodigend en geeft je woning een extra beetje uitstraling. Het hebben van een deurmat is daarnaast ook nog eens erg praktisch. Als je je voeten veegt voordat je je huis binnengaat, dan scheelt dat aanzienlijk in de hoeveelheid zand en vuil die je naar binnen loopt. Als toevoeging zou je een mat bij je achterdeur kunnen leggen en eventueel een voetveger bij de deur kunnen zetten.

Stof tegengaan

Stof is een opeenhoping van vaste deeltjes die in de lucht aanwezig zijn

Minder rommel staat gelijk aan minder stof

In een huis dat opgeruimd en netjes is, zal je doorgaans minder stof aantreffen. Hoe meer spullen er staan, des te meer oppervlakte er is voor de stof om zich aan te hechten. Het is een hele klus om grote hoeveelheden beeldjes en prullaria stofvrij te houden. Een goede manier om stof tegen te gaan is dus om de hoeveelheid rommel in huis te beperken. Zorg ook dat de ruimtes onder je meubilair open zijn. Zet dus geen spullen onder je bed of onder je bank. Zo voorkom je dat er hier enorme stofnesten worden gevormd.

Maak effectief schoon

Schoonmaken helpt uiteraard om je woning van stof te ontdoen. De manier van schoonmaken is hiervoor echter wel bepalend. Begin eerst met opruimen. Een egaal vlak stof je makkelijker af dan een oppervlakte waar allerlei spullen op staan. Ook is het verstandiger om te stofzuigen, voordat je gaat afstoffen. Dit klinkt misschien onlogisch, maar het werkt wel. Als je stofzuigt, dan wordt er een gedeelte van de stof en het vuil opgezogen. Het andere gedeelte dwarrelt door huis en komt op je meubels terecht. Zonde toch als je deze net hebt schoongemaakt? Stofzuig daarom eerst en neem vervolgens met een vochtig doekje je meubels af. De overgrote hoeveelheid stof zal in de vochtige doek achterblijven en niet op de vloer terechtkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *